La 19 septembrie 2022, IP Liceul Teoretic “Ginta Latină” din Chișinău a fost gazda lecției publice “Designul medicamentelor”, ținută de domnul Roman Rusnac, doctor în științe chimice, lector universitar, cercetător științific la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul laboratorului ”Materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică”.

Cei peste 80 de elevi pasionați de știință au aflat despre experiența și cariera tânărului cercetător, inclusiv domeniile sale de cercetare care se referă la sinteza farmaceutică, procesarea și furnizarea medicamentelor prin nanotehnologii, dar și elaborarea materialelor noi, inovative cu performanțe remarcabile și dezvoltarea de noi procese tehnologice sustenabile.

Dr. Rusnac le-a relatat elevilor despre procesul de dezvoltare al medicamentelor, cât și vizita planificată în laboratoarele Facultății de chimie și tehnologie chimică de la Universitatea de Stat din Moldova și realizarea experimentelor. Elevii au rămas impresionați de lecția prezentată și au aflat o multitudine de informații noi, precum: din ce este compus paracetamolul, ce conține hemoglobina, de ce betadina este mai eficientă decât iodul, de ce moluștele au sânge albastru, iar sucul de portocală distruge latexul.

Pentru edițiile viitoare elevii au sugerat întâlniri cu noi cercetători, noi subiecte atractive din domeniul chimiei, implicarea lor mai profundă în activități practice și experimentale.

Transmitem un mesaj de gratitudine administrației și personalului didactic al IP LT “Ginta Latină” din Chișinău, pentru dorința de a demonstra impactul științei și a motiva tinerii să aleagă o carieră în cercetare.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678