Să fii eco e în trend! Te invităm să celebrezi împreună cu noi “Biodiversitatea din jurul tău” în cadrul concursului foto organizat de Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022!


De ce biodiversitatea e importantă?

Fără biodiversitate viața și bunăstarea noastră ar fi imposibile.  Biodiversitatea ne oferă alimente, apă potabilă, medicină, resurse genetice și materiale. Datorită ei, avem soluri fertile și aer curat. Însă tot noi suntem cei care au un impact negativ enorm asupra biodiversității, prin modificarea habitatelor naturale, exploatarea resurselor, poluarea apei, aerului și solului. 

În lume există peste 1.000.000 de specii de insecte – grupul alcătuit din cele mai diverse animale de pe Pământ. Numărul insectelor la nivel global scade anual cu 2,5% din cauza dezechilibrului ecologic, defrișărilor masive ale pădurilor, distrugerii habitatelor naturale, fenomenelor de schimbare a climei, care sunt, de fapt, rezultatele activităților nechibzuite ale omului.


Cum poți participa?

Numărul insectelor incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova a ajuns la 80 de specii în 2015 și include specii de albine sălbatice, bondari, călugărițe, furnici, libelule, rusalii, care astăzi sunt amenințate cu dispariția.

Până la 25 septembrie 2022 trimite-ne o fotografie cu insecte rare, pe care le-ai observat în grădină, parc, pădure sau chiar în curtea casei tale din satul natal. Concursul este destinat tuturor doritorilor, copii, tineri și adulți pasionați de natură.

  1. Fă o o fotografie cu una dintre insectele rare din Republica Moldova (care sunt acestea, poți afla AICI și pe pagina noastră de Facebook)
  2. Completează FORMULARUL DE PARTICIPARE online și nu uita să accepți Termenii și condițiile concursului.
  3. Urmărește-ne pe pagina de Facebook a proiectului și pe www.noapteacercetatorilor.md pentru a vedea cine va reuși să captureze în poze cele mai rare insecte din țara noastră.

Cine va fi câștigătorul?

Juriul format din cercetători din domeniu va alege 5 câștigători, care vor obține premii valoroase și utile. Premierea va avea loc pe 30 septembrie 2022, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni din Chișinău.

Fii alături de noi pentru promovarea și conservarea biodiversității din țara ta!